Hur jag äter

Ett långt inlägg om hur jag äter finns på min andra blogg, Bangboom!


Stavgång

Drog med mig en tjej från min grupp med livsstilsförändrare runt sjön med ett varsit par stavar...

Jag har via skolan blivit utbildad stavgångsinstruktör och det har blivit en konditionsform som jag fullkomligt älskar. Med hjälp utav stavarna och rätt teknik kan man lätt komma upp i 90% av maxpuls om man vill köra intervaller eller bara optimera sin vardagliga promenad. Några fördelar med stavgång är att man kommer ut i friska luften (det är svårt att köra stavgång på ett löpband ;), man förbättrar sin kondition och tvingas pusha sig själv lite extra, det kan fatiskt lidra värk i nacke och axlar, det är skonsamt för knän och leder samt att pulsen ökar och fettförbränningen sätts igång ordentligt. 

PLUS ATT DET FAKTISKT ÄR RIKTIGT ROLIGT!! 

Skulle det vara någon av er som läser det här som har lust att prova så har jag ett par extra stavar och går mer än gärna tillsammans med någon så jag får sällskap. =)

Idag höll vi ett jämnt och fint tempo. Min medelpuls var på 69% av max och det är perfekt för fettförbränning. Både överkroppen och benen fick sig ett härligt pass där runt Kyrksjön. I like!!

 

Ego

Jag börjar bli riktigt nöjd med sommarformen!

Jag har hittat mitt vinnande koncept och det känns helt underbart. Min kropp svarar bra på träningen och kosten just nu, jag mår bra både fysiskt och psykiskt och hälsan är på topp. 


Jag äter enligt GI-metoden. Alltså, jag har tagit bort alla de snabba kolhydratern från mitt kosthåll. Eftersom jag tränar äter jag fullkornsprodukter, havregryn, baljväxter, bönor och linser. Jag äter mycket protein och är inte rädd för fett även om jag ändå tänker efter. Äter jag lax  så äter jag inte avocado och creme fraiche till eftersom jag redan får i mig nyttiga fetter. Det är 14 dagar sedan jag åt socker, fast egentligen är det längre sen men det var då jag och min Krister ingick en pakt om en sockerfri månad. Jag äter dock frukt men inte godis, kakor, dricka osv. 

Det ingår mycket grönsaker och frukt, jag tänker på regeln "5 om dagen". Bär till frukosten (1), en frukt till mellanmålet (2), någon slags sallad till lunchen (3), bär till mellanmålskvargen (4) och grönsaker till middagen (5). Eftersom jag älskar frukt och grönt är det inga som helst problem för mig att få i mig detta, det blir oftast mer. 

Jag äter frukost, lunch och middag samt minst 2 mellanmål, oftast 3. 

Mitt mål är att gå minst 30 minuter om dagen, gärna mer. 1-2 ggr i veckan ska konditionen trimmas och minst 2 ggr är det styrketräning som gäller. 

Som sagt så mår jag fruktansvärt bra av det här konceptet och planerar att fortsätta äta och röra på mig på det här sättet även om jag i framtiden även kommer unna mig choklad och lite andra godsaker på helgerna. =)

Instruktörsdebut!!

Mitt första pass som instruktör. Pulshöjande? Svar ja!!

Idag fick jag ett mail av gravida Anna att hon hade spänningar i magen och hennes assisterande instruktör Monika var småkrasslig så hon undrade om jag kunde köra passet ikväll...

Jag sa såklart ja. 

Direkt efter jag läst mailet skrev jag ut passinstruktionerna som jag fått av Anna, sprang jag ut till bilen och hämtade CD-skivan, stoppade in den i CD-spelaren och körde igenom passet en gång. Det satt någorlunda och eftersom jag blev inkallad på så kort varsel kändes det ändå okej att allt inte satt till 110%.

Jag var inte speciellt nervös förrns det var dags att sätta på sig mikrofonen. Jag gillar inte mikrofonen! Det kan nog bero på att jag aldrig använt mig av en sådan. Jag har varit instruktör mååååååånga gånger, och även om det inte var för MRL-pass så kändes det okej. Har man lett barn och ungdomar från 6-16 år så klarar man det mesta! 

Vi körde igång, Monika var där och hjälpte mig men tog det lite försiktigt. Mitt i tredje låten kände jag att jag började slappna av lite. Det gick ju ganska bra. Förutom den där jäkla mikrofonen då! Det kommer ta några gånger att vänja sig med den...

När man är nervös så gör man lite småfel men det var inget som jag inte kunde rädda eller som förstörde passet. Deltagarna blev svettiga och fick sig en rejäl omgång och det är huvudsaken. Bättre ett halvbra pass med ny ledare än ett inställt pass konstaterade jag och Monika.

När timmen var slut och jag satt i bilen på väg hem så började jag fundera lite över min egen prestation. Hur bra jobbade JAG på egentligen? Det var med spänning som jag kopplade in pulsklockan i datorn för att se resultatet. Och jodå, pulshöjning deluxe! Att träna när man är nervös och lite stressad är kanske inte att rekommendera men jäklarns! HUR orkade jag prata och ha mig med den där pulsen? Det störda är att det kändes inte så jobbigt, man får verkligen en adrenalinrush av att stå därframme!!

Nog för att jag har hög maxpuls men jag låg på ca 96% av max som mest och medlepulsen var 77% av max. 


Just precis nu känns det jättebra. Jag älskar att utmana mig själv och utsätta mig för nya situationer. Jag mår så fruktansvärt bra utav att pressa mig själv. När jag ibland får befinna mig utanför min komfortzon växer mitt självförtroende och även min självkänsla och efteråt blir jag så oerhört nöjd över mig själv. Så just nu är jag en ganska lycklig tjej, en lycklig tjej med MERSMAK! Nu blir ni inte av med mig!! 

MRL

Nu när jag är hemma i Ljusdal under min praktik passar jag på att gå på MRL.


MRL står för Mage Rumpa Lår och precis som det låter så fokuseras en timmes träning på övningar för just magen, rumpan och benen. Detta pass körs via Gymmix i Ljusdal på onsdagar och då befinner jag mig vanligtvis i Sundsvall.

Tidigare i år utbildade jag mig till MRL-instruktör och nästa termin kommer jag att ha ett eget pass en gång i veckan. Anna, som är instruktör nu, är höggravid och kommer att köra sitt sista pass nu på onsdag (imorgon). Nästa vecka är det tänkt att en annan instruktör, Monika, ska köra istället samt att jag ska hjälpa till under de veckor jag är hemma. Spännande och kul tycker jag! =)

I ett MRL-pass ingår det mycket kondition och pulsen är hög. I vissa moment kommer jag upp så högt som 95% av maxpuls. Då blir jag yr och vimsig och måste lugna ner mig lite så jag inte svimmar. Självklart bestämmer man själv tempo och kan variera övningarna efter sin egen ork och energi. Man behöver inte hoppa som en galen dåre bara för att jag gör det... ;)

Här är två utvärderingar från min pulsklocka under två MRL-pass:
 

Styrka överkropp

Nej, jag har inte slutat träna, jag är bara kass på att blogga... ;)

Träningen går faktiskt riktigt bra! 

På måndagen blev det 30 minuter fettförbränning på crosstrainern (63% av min puls) och sedan intervallträning på löpbandet.
På tisdag 30 min fettförbränning på crosstrainern och så var jag PT åt mamma.
På onsdagen 30 min fettförbränning och på kvällen ett pass MRL (mage rumpa lår).
Igår en timmes styrketräning med fokus på överkroppen och sedan PT:ade jag Kattis och Karin. 

 

Uppvärmning 5 minuters rodd
Set 1: Latsdrag och rodd i kabel (35,30,30 kg och 30,30,30 kg)
8 stycken burpees
Set 2: Bänkpress och enarmsflyes i kabel (30,20,20 kg och 20,20,20 kg)
8 stycken burpees
Set 3: Bicepscurl 8 kg, omvänd bicepscurl 2 kg och hammercurl 3 kg x 2 rep
Set 4: Triceps dips på bänk och stående tricepspress 8 kg (sänkte till 7 kg) x 2 rep
Repen 30 slag i golvet x 3 rep
Stretch med pinne!Pulstopparna är burpees:arna och repen... ;)


RSS 2.0