Morgonpromenad

ÄNTLIGEN!!

Det var på tiden att jag tog mig ut på mina älskade morgonpromenader. Runt halv 8 imorse ville Signe har frukost så jag gjorde iordning en macka, yoghurt, jordgubbar och blåbär åt lilla snörvel- och hosfröken. Jag kände mig pigg så jag tog tillfället i akt och klädde på mig för en promenad. Ullunderstället, överdragsbrallorna och skidjackan åkte på och jag begav mig.

Termometern visade - 6 grader, lagom kallt. Jag skull ha tagit på mig min tunna men vindskyddande buff runt halsen för det var lite dragit åt den. Men efter en 10 minuter var jag ändå varm så det gick bra. 
 
Järvsöbacken!

Promenaden tog 37 minuter och runkeepern påstod nästan 4 km men där överdriver den lite. Den gav mig 0,3 km gratis på första kilometern. GPS:en som blivit lite ringrostig? ;)
 

Det var en riktigt härlig promenad och jag hade Michael Jackson och Lady Gaga i öronen under turen. Imorgon ska jag starta dagen precis likadant, morgonpromenaderna är här för att stanna!! =)


Born To Move

I måndags var det en liten artikel om Born To Move i Ljusdalsposten...

 

Träningsdagbok v.4

Tyvärr har träningen fått lida lite den här veckan...

Jag vet att egentligen är det vid sånna här tunga och jobbiga veckor som jag behöver den fysiska aktiviteten som mest. När skoluppgifterna står mig upp i halsen, huvudvärken närmar sig och trots att jag läser, repeterar, skriver och funderar så fastnar inget. Då, då borde jag släppa allt och dra ut på en promenad istället. Men när det är minusgrader så är det mycket lättare att lägga sig och vila en stund på soffan istället. Det var många år sedan jag var så dålig på att komma iväg på promenader enbart för att det är lite halt och kallt. Bättring!

 
Måndag: Vilodag - Träningsvärk deluxe från i söndags!

Tisdag: Morgoncardio 50 min, 6 km - Träning innan skolan

Onsdag: Vilodag

Torsdag: Morgoncardio, 30 minuter, 4 km - Omotiverad och seg, väldigt svettig fast jag bara sprang 20 min

Fredag: Vilodag

Lördag: Born To Move - Uppvisning av ett par låtar på Team Sportia

Söndag: Born To Move - Idag var det 31 ungar på andra prova på veckan, superkul!
              Mage Rumpa Lår - Jag var lite seg men jag älskar det här passet!

FaR

Fysik aktivitet på recept!

All energi de senaste dagarna har legat på att plugga till en tenta som jag skrev idag. 21 sjukdomar plus ordination fysisk aktivitet på dem. En två veckors kurs och sedan en monstertenta. Fruktansvärt jobbigt för psyket och jag har haft huvudvärk till och från i flera dagar. Nu är det bara att hålla tummarna för att den blir godkänd!

Efter tentan avslutade vi dagen med en sista lektion inom FaR, en ledarutbildning. Ännu ett diplom att sätt upp på väggen bland de andra... 

 

Träningsdagbok v.3

Det flyter på!

Jag är riktigt nöjd med att jag får in så mycket träning i min vardag trots skolan, pendling, hus och hem, familj mm. Nästa steg är att baka in fler pass. Jag är ju instruktör på Gymmix Ljusdal och våran förening har 38 pass i veckan. Det är många! Jag gillar de flesta av dem och tycker om att gå på pass eftersom jag blir peppad av att ha en instruktör och andra människor omkring mig. Vecka fyra är den sista av två prova på veckor och då låter vi instruktörer alla blivande medlemmar ha förtur. Nästa vecka startas terminen på riktigt och då får även vi hänga på! 
 
Måndag: Morgonlöpning, 5 km 35 min + lite gång - Trött men det gick bra

Tisdag: Vilodag

Onsdag: Distanslöpning, 8,5 km 55 min + lite gång - Oplanerat underbart löppass

Torsdag: 10 min cykling, 50 min crosstrainer - Morgonträning

Fredag: Styrka överkropp - Kort men bra pass med Kattis

Lördag: Längdskidor, 6 km - Så galet underbart för både kropp och själ!

Söndag: Born To Move - Första gången vi körde passet, 41 kids och superkul!
               Mage Rumpa Lår - Första passet för terminen, massor av energi och garanterad träningsvärk!


Morgoncardio

Igår blev det en välbehövd vilodag.

Benen var stela, klumpiga och gjorde ont... Imorse hade jag planerat in ett löppass, vilket egentligen kanske inte var den bästa idén. Väl på gymmet värmde jag upp i 10 minuter innan jag började springa. Efter ca 20 minuters löpning var jag varm men tung i benen så jag valde att gå i 10 minuter till. Avslutade med 1 km snabb löpning och varvade sedan ner. 


Sammanlagt blev det 50 minuter på löpbandet och jag och mina tunga ben tog oss ändå 6 km. Inget superpass men under omständigheterna är jag nöjd! :)BTM & MRL

Varför vila när man kan träna?

Med min träningsvärk ifrån lördagens skidåkning slog jag på stort med dubbelpass igår. Så kommer de flesta kommande söndagar se ut eftersom jag är instruktör på både Born To Move och Mage Rumpa Lår. 

Laddad innan!

Jag var riktigt nervös inför ungdomspasset eftersom det var första gången vi körde det. Jag och mina medinstruktörer Anna och Johanna lyckades i alla fall genomföra ett riktigt bra pass för 41 (!!!) 8-12 åringar. Gud så kul det var!! Och jag kan lova att man blir svettig själv också. Passet inleds med 3 pulshöjande låtar i rad och efter dem är man glad att få gå till vattenflaskan. =)

MRLen gick också superbra. Jag var överhettad efter nervositeten, endorfinerna och adrenalinet från BTMen och misstänkte att MRLen skulle bli lidande men icke! Jag glömde räkna antalet deltagare men runt 25-30 pers var det i alla fall där. 

Redan på väg hem i bilen hade jag problem att flytta foten från koppling till gas på grund av (tack vare?) träningsvärk. När jag skulle lägga mig funderade jag seriöst på att ta en värktablett men lyckades somna utan... 

Längdskidor i Harsa

Igår var det underbart vinterväder, -8 grader och solsken.

Jag och Krister tog tillfället i akt och åkte till Harsa med längdskidorna i beredskap. Senast jag åkte skidor var i Norge så det är nått år sedan. Jag minns de långa, branta backarna i Holmenkollen som avslutades med en tvär sväng, så det var med skräckblandad förtjusning som vi begav oss ut i spåret. 

Spåret var delvis fint och delvis slitet. Det märktes att det snöat dåligt iår då det stack upp blåbärsris och andra buskar lite här och där i spåren. Jag lyckades valla så pass bra att jag slapp vara bakhal och det underlättade min åkning. 
 
 
 
 
Vi tog oss 6 kilometer och det var helt underbart. Jag förväntade mig att det skulle vara jobbigt och tungt men det gick verkligen superbra. Vi tog det lugnt och åkte i vår takt. Såklart så glömde vi ta tid men eftersom vi verkligen inte var ute efter att vara snabba så spelade det egentligen ingen större roll.
 
 
Idag har jag träningsvärk i ben, ljumskar och höfter. Trots vårat lugna tempo märks det att skidåkning är otroligt effektiv träning. Ett stort plus till är att man får i sig massor av frisk luft och att färdas genom skogen är en underbar meditation. 

Fredagsstyrka

I fredags kördes lite styrka på överkroppen.

Jag och Kattis tänkte passa på att köra ett pass medans Loke sov middag. Loke däremot hade inte tänkt det och var väldigt svårsomnad och sedan ville han inte sova så länge. Men vi lyckades gå igenom några muskelgrupper i alla fall. Bröst, rygg och axlar fick sig ändå en rejäl genomgång vilket resulterade i träningsvärk på oss båda redan dagen efter. 

 

Crosstrainer

Som jag misstänkte var benen lite stela idag...

Det botades med 10 minuter cykling och 50 minuter på crosstrainern. Inte så mycket mer med det! =)
 
 

Ooops....

Idag hade jag planerat för överkroppsstyrka, det blev inte riktigt så...

Började med 5 minuters gång på löpbandet och planerade att springa i lite snabbare tempo i 20 minuter som uppvärmning. Jag startade på 8,5 men höjde eftersom till 9. När jag sprungit där i 10 minuter kändes det så jäkla bra så jag ändrade mitt mål till att springa 5 km. Det tog 33 minuter och 50 sekunder denna gång. Lite snabbare än sist och benan var superpigga. Så för andra gången ändrade jag mitt mål, jag ska springa tills tiden tar slut, sammanlagt 55 minuter. 
 
55 min löpning = 8,30 km + 0,70 km gång

Det gick så jäkla bra!! Jag höll hastighet 9 genom nästan hela passet. Vid ett tillfälle var jag tvungen att sänka till 8,5 i en par minuter eftersom jag fick hållkänningar. Sen de sista 10 minuterna höjde jag succsessivt upp till 11,5 och det var helt underbart. De sista 2 kilometrarna flög jag fram, sjukt bra pass!!

Jag älskar min pulsklocka!
 
Eftersom det gick så bra att springa ångrar jag defenitivt inte att jag valde att göra det istället för styrketräningen. Jag får ta igen den en annan dag istället. Jag misstänker att mina ben kan vara lite stela på morgoncardion imorgon men jag kan ju faktiskt välj att stå på crosstrainern eller cykla istället.

FRUKTANSVÄRT BRA PASS!! 

Det spritter i benen

Igår hade jag vilodag...

Eftersom det var -15 grader och iskallt här i Sundsvall så blev det inte ens en promenad. Idag spritter det i benen på mig, de vill ut och springa! En underbar känsla som jag hoppas håller i sig i ett dygn. Då står jag nämligen på löpbandet! Ikväll blir det överkroppsstyrka eller en crossfit inspirerad utmaning. Det beror lite på hur mycket folk det är på gymmet och hur pigg jag är efter skolan. 

 

Morgonlöpning 5km

Jag skjutsade lillsnuppan till dagis imorse och fortsatte sedan till gymmet!

Där startade jag med 10 minuters uppvärmning, på det kommer jag 1 km. Sedan hade jag som mål att springa 5 km och det gjorde jag. Jag sprang för det mesta på 8,5 i 1% lutning. Det var lite tungt idag men stålsätter man sig och bestämmer att man ska göra det så går det bra. Sen är det oftast tyngst i starten, de första 2 kilometrarna är jobbigast och sedan flyter det på. Jag vet att när man är uppe på 6-7 km så känns det oftast som att man kan stå där hur länge som helst. Knasigt men det beror väl på att man blivit varm i kroppen och kommit in i nått slags flow. 

Totalt 6,48 km
 
Mina 5 km tog ungefär 35 minuter. I sommar ska jag springa lopp och då har jag som mål att springa under 30. I somrast sprang jag blodomloppet på 32 minuter så det känns absolut inte som ett svårt mål, ett lagomt! Jag avslutade sedan passet med att varva ner i 5-6 minuter, stretching och en par solhälsningar.
 
Mina sköna Kari Traa-tights!
 
Trött men taggad innan!

Träningsdagbok v.2

Ännu en vecka har gått!

Den här veckan har två riktiga guldpass avverkats. Det första var morgoncardion på Stargym, jag verkligen älskar att träna på morgonen. Det är så skönt att få det avklarat och få starta dagen på det sättet. Det andra passet var intervallpasset tillsammans med Kattis. Det gick superbra och det är så skönt att få öka!
Måndag 6/1: Vilodag

Tisdag: Vilodag - Ofrivilligt, fick världens huvudvärk efter skolan och däckade i soffan hela kvällen

Onsdag: Crosstrainer 20 min & styrka överkropp - Ett pass på Star Gym

Torsdag: Morgoncardio - Löpning innan skolan

Fredag: BTM - Nötte lite Born To Move på Citygym

Lördag: Intervalltränng - Ett superbra pass med Kattis på Hälsokällan
 
Söndag: Vilodag
 

Schema Gymmix vt-14

Hallelujah! Imorgon kör vi igång med två GRATISVECKOR, kom vettja!!! =)

 
Citat från Gästboken på hemsidan av Tomas:
"38 pass/ vecka för en 1000kr ... Kan inte finnas bättre alternativ i hela landet!"

Riktig bra intervaller

På förmiddagen rev jag och Kattis av ett ordentligt intervallpass!

Samma upplägg som förra veckan, efter en minuts löpning höjde vi med 0,5 ända upp till 14. Alltså en förbättring, sist stannade vi på hastighet 13. Idag kändes benen piggare och både Kattis och jag tyckte det gick bättre den här gången. Sån underbar känsla! 
Till och med min lila superluftiga tröja fick sig en svettfläck, det är ganska ovanligt. Jag älskar att springa i den eftersom den är så sval och lite längre bak så den inte åker upp. Springer jag i linnen får jag lätt skavsår under armarna så det föredrar jag såklart inte... Tröjan kommer från Kari Traa, modellen heter Myrblå vinge tee, jag har storlek small.

Det var ganska roligt att kolla på resultatet på löpbandet, över 1300 kcal och närmare 1,5 mil. Det stämmer då rakt inte eftersom vi båda sprang plus att det blir 30 sek paus mellan varje intervall också. Pulsklockan sa 1 timme och 25 minuter och 678 kcal. Jag vet ju att den är lite snäll så kanske runt 500-550 skulle jag kunna tänka mig. Oavsett ett riktigt bra pass!

BTM

Igår blev det lite mer BTM!

Nu börjar programmet sitta riktigt bra och det är bara småsaker som behöver korrigeras, så jäkla skönt! På söndag så kör vi igång och har två prova på veckor och sedan startar kursen. Det ska bli superkul!

Nyinköpt linne från HM, Reebokbyxor, strumpor från Kari Traa och Nikeskor! Såklart matchande! ;)
 
 

Morgoncardio

Sista dagen i Sundsvall för den här veckan staratde på bästa sätt...

Nämligen på löpbandet inne på Star Gym. Jag fullkomligt älskar morgonträning och min kropp mår så bra av det. Jag startade passet med 10 minuters gång på 6, ökade till 8,5 och sprang i 10 minuter. Efter det var min puls ganska hög, den började närma sig 90% av max så jag sänkte och gick på 6, i 2 minuter. Efter det ökade jag igen och sprang 10 minuter på 8,5, sänkte än en gång och gick 2 minuter. Ökade en sista gång och sprang sedan 10 min till på 8,5. Efter det hade jag en hög puls men benen kändes pigga och jag hade en bra låt i lurarna. Så jag ÖKADE! Höjde och sprang en minut på 9,0, en minut på 9,5 och tre minuter på 10. 

Anfådd men supernöjd avslutade jag mitt pass med 10 minuters nervarvning. 

 
 
Jag tog mig 7,5 km totalt och brände nånstans mellan 490 och 582 kalorier. Om man räknar utifrån min vikt borde kalorierna vara runt 487 men jag är lite osäker på hur man egentligen räknar ut kaoloriförbrukning.

Tillbaka på Star Gym

Ikväll blev det ett besök på Star Gym här i Sundsvall...

Startade lite lugnt med 30 minuters fettförbränning (60% av maxpuls) på crosstrainern. Efter det var jag såklart varm och go men fortsatte med en uppvärmningsövning till. Körde 8 x 3 djupa marklyft som via en frivändning övergår i en axelpress, körde med en 15 kilos stång. 

 
Sedan körde jag tre superset på bröstmusklerna. 8 armhävningar och 8 bröstpress med 8 kilos hantlar. 
 
Fortsatte sedan med enarmsrodd på bänk, 3 x 9 kilo på varje arm och sedan uppdrag i TRX, 3 x 10 ggr.

 
Jag avslutade med att kasta höga kast mot en vägg med en 4 kilos medicinboll, 3 x 10ggr,
och ryggresning 3 x 8 ggr

 
Ett helt okej pass, jag tar det lite lugnt just nu eftersom jag tappat endel styrka och haft lite problem med bröstryggen. Jag vet att jag kommer bli bättre bara jag kommer igång med styrketräningen igen men jag börjar som sagt lite försiktigt. 

 
Till middag blev det icas salladsbuffé, kycklingspett och kvarg med sweet chili. MUMS!! Både gott och nyttigt, det gillar jag! =)

Back to school

Det var inte överdrivet trevligt när klockan ringde 5:00 imorse men heller inte så jobbigt som jag föreställt mig...

Vårterminen startas med en kurs i FaR, dvs fysisk aktivitet på recept. Vi ska under den här kursen kunna ge råd om fysisk aktivitet till olika sjukdommar och sydrom. Kursen startas med mitt hatämne, repetition. Det är i alla fall vettig information! ;)


Proteinpulver

Jag och Krister har fyllt på proteinförådet! 

Efter att man tränat är det viktigt att snabbt få i sig energi för att ge musklerna nytt bränsle samt förbättra åtehämtningen. Jag tycker att en proteindryck är lätt att ha med sig och man vet att man snabbt får i sig det man behöver. Sen gäller det såklart att äta nått mer ordentligt när man kommit hem. Mat är superviktigt när man tränar!
 
Jag har testat ett gäng proteinpulver med diverse olika smaker och de allra flesta tycker jag är för söta. Jag köper aldrig ett proteinpulver som det är socker i men de innehåller för det mesta sötningsmedel. Den här gången valde vi smakerna hallon och iskaffe från Gymgrossisten. Krister hade haft iskaffe-smaken förut och tyckte om den. Jag smakade både två ikväll och gillade båda, ingen av dem var för söt. 
 

Jag blandar oftast mina shakes med vatten eftersom jag inte vill ha med mig mjölk i träningsbagen. Ibland kan jag ta en som mellanmål och då brukar jag blanda med lätt- eller mellanmjölk. Man kan även lägga i frysna bär och mixa till en smoothie för ännu bättre smak.

Jag passade även på att köpa en till shaker, en från better bodies som, lika som min älskade Blender Bottle, har en trådboll istället för ett galler. Det ska bli spännande och se om den är lika bra. 

Träningsdagbok v.1

Här kommer en liten sumering av träningen i veckan som gått.
 
Det har blivit mer än vad jag planerat men det är bara positivt. Det är jätteskönt att röra på sig nu och jag mår verkligen så himla bra av att träna. Jag saknar mina morgonpromenader, men jag vägrar gå ut nu när det är blankis halva vägen. De får vänta tills det bir bättre underlag. 
Måndag 30/12: MRL, 60 min - Nötte lite tillsammans med några aktiva brudar

Tisdag 31/12: Vilodag

Onsdag 1/1: Vilodag

Torsdag 2/1: BTM, 45 min - Nötning av BornToMove
Kondition och styrka, 60 min - Lite löpband och överkroppsövningar tillsammans med Kattis

Fredag 3/1: MRL, 60 min - Mer nötning!

Lördag 4/1: BTM, 45 minuter - Nötning av BornToMove

Söndag 5/1: Intervaller - Jag och Kattis körde hårda intervaller på gymmet + lite ben

Intervaller

Fick ett mess av Kattis idag, hon undrade om vi skulle träna ikväll.

Halv 8 befann vi oss på gymmet och bestämde att vi skulle köra hård intervallträning. Vi värmde upp i 5 minuter och sedan satte vi igång. Jag startade med att springa 1 minut på hastighet 8, sedan hoppade jag av och Kattis fick springa 1 minut och så fortsatte vi. För varje omgång höjde vi hastigheten med 0,5 och vände inte förrns vi var uppe på hastighet 13. Sedan likadant tillbaka till 8 igen fast vi körde några på 30 sekunder istället för 1 minut.

 
 
Vi var alldeles svettiga och färdiga efteråt men körde lite balansplatta och så himla passande så kom låten "Timber" på radion. Den kör jag knäböj till på MRL:en så då körde vi igenom ett gäng knäböj också. Jag misstänker att en rejäl träningsvärk kommer börja smyga sig på imorgon....

 
Jag hade på mig min pulsklocka och den visade att min maxpuls på dagens träning var 209 slag. Min maxpuls ligger runt 215 så det var hårt där ett tag! Medelpulsen hamnade på 151 slag per minut. Enligt den brände jag 772 kalorier men jag tror att den är lite snäll... Men ett hårt och bra pass det var det absolut!! 
 
 
 

Buspalatset

Dagen har spenderats tillsammans med min lilla familj på buspalatset i Bollnäs.

När vi är här sitter inte vi och dricker kaffe som de flesta andra föräldrar. Nej, vi kryper, klättrar, badar i bollar, åker rutschkana och hoppar studsmatta! Helt ärligt så kommer vi också sitta och fika så fort vi vågar släppa henne själv men nu så får vi oss ett ordentligt smidighetspass! Träningsskor

Det är viktigt att ha bra träningsskor!

Mina favvisar håller tyvärr på att falla sönder. Stötdämpningen är bortnött pch sömmarna börjar spricka. Men jag kan för allt i världen inte kasta dem än. De får extraknäcka som utomhusskor istället... ;)

Jag fick ett par nya skor av mamma och pappa i julklapp. Det är synd att träningsskor är så dyra, eller kanske tur... Jag skulle gärna ha ett par i varje färg. Jag tycker att halva nöjet med att träna är att matcha träningskläder.

 
Det är inte bara bara att köpa skor. Man bör veta vad de ska användas till, gång, löpning, passträning, gym osv. Sen ska man ta reda på om man pronerar eller supinerar. Helt enkelt om foten lutar åt något håll när man går/springer. Jag pronerar, ganska mycket plus att jag är lite plattfot. Jag har specialinlägg som jag använder för det mesta, men inte jämt! Man får inte glömma att en sula är en "quick fix" och att man bör träna upp foten och inte enbart förlita sig på inlägget. Intersport har utbildad personal som snabbt kan kolla detta åt en om man inte har lust att gå till en dyr fotspecialist. 

BTM

Idag blev det lite BTM!

Jag, Anna och Johanna träffades på Citygym för att nöta lite BornToMove. Det gick verkligen jättebra idag. Koreografin sitter bättre än vad man tror. Det ska bli så spännande och se hur intresset för ungdomsträning är. Jag tror och hoppas det är stort! =) 

 

 
 
 

Pulsklocka

För några veckor sedan blev min pulsklocka stulen på gymmet...

Jag brukar sätta fast den på löpbandet eftersom jag tycker det är lättare att kolla på den där än när den sitter på armen. När jag hade sprungit klart skulle jag fortsätta med lite styrketräning. Efter en stund kom jag på att jag glömt klockan på löpbandet och när jag gick för att hämta den var den borta. 

Jag tycker det är så fruktansvärt tråkigt att det finns människor som stjäl. Jag använder min klocka ofta och jag behöver den i min utbildning. Sen är det såhär att det är en specialklocka och för att kunna ladda den behöver man en specialladdare och för att kunna ladda upp sina pass på internet behöver man en special-USB. Och pulsbandet hade jag juh på mig! Personen som stal min klocka kommer alltså inte kunna använda den. Allt detta skrev jag på en lapp och satte upp på gymmet i hopp om att få tillbaka den men icke. Min fina, pålitliga, stackars klocka ligger antagligen på någon sophög eller har redan eldats upp just nu... 

Som tur var så fick jag lite pengar i julklapp och en av Garmins forerunners var med på mellandagsrean iår. Det var bara att slå till helt enkelt. Så nu har jag en Garmin forerunner 210. 
 
 
 Det komiska är att min första pulsklocka blev stulen i Oslo, så vi får hoppas att tredje gången gillt gäller den här gången!! ;)

MRL

Idag stog det nötning av MRL på schemat!

Jag hade bjudit in några fina, aktiva donnor som var med på passet. Även tre små sessor var med och lekte i bakgrunden. Att ha lite folk på passet och några störningsmoment är enbart bra. Då märker man vad som behövs tränas mer på och vad som sitter samt om någonting är för krångligt eller hårt. 
 
 
Mitt i andra låten kom jag på att jag glömt att ta på mig min pulsklocka. Typiskt... Får ta den nästa gång istället. Det spände i alla fall bra i benen, jag misstänker att träningsvärken kommer efter gårdagens kick-låt i BTM. Den suger ordentligt kan jag lova! Sen tog säkert löpningen lite också, trots att den bara var 10 minuter lång så har mina ben faktiskt haft lite semester i jul...

Jag har även ett tips idag! Jag äger nämligen världens bästa shaker!! Blender Bottle heter den och istället för det vanliga gallret som brukar finnas i shakers har den en trådboll i stål. Den här trådbollen mixar allt, det blir aldrig några klumpar. Förutom proteindrinkar kan man även fixa dressingar, pannkakssmet, äggröra, såser och marinader mm. Plus att den är jäkligt snygg och fungerar prima enbart som vattenflaska. En till fördel är att locket sitter ordentligt fast, den har aldrig läckt för mig!
 

Jag har den lilla varianten som rymmer 590 ml. Den kostar ca 139 kr och finns i flera fina färger. Googla blenderbottle så hittar ni återförsäljare. 

Utförsåkning

Jag bor i Storsved, det ligger ca 2 km från Järvsöbacken
 
 
Jag har åkt skidor sedan jag var liten och alltid tyckt det varit kul. Min familj har spenderat många sportlov i fjällen och jag tänker tillbaka på de veckorna med glädje. Min sambo Krister åker också skidor men vi tog oss inte ut så många gånger som vi ville förra året. Det berodde delvis på en liten tjej som heter Signe, Kristers underbara dotter. Hon var inte ens två år fyllda och lite för liten att ta med...

I mars blir hon tre år och hon är väldigt välutvecklad. Hon kickade fotboll som ett proffs i somrast, och har överlag väldigt bra balans och kordination. För en vecka sedan, 27 december, bestämde vi oss för att ta med henne till skidbacken och prova.

När vi lastade in våra skidor i bilen så undrade hon förväntansfullt vart hennes skidor var. Vi fick skynda oss in till skiduthyrningen och lilla fröken ville ha "parta pjäxor och lila pidor". Hon fick svarta pjäxor men det blev ett par svart/röda skidor. Hon var överlycklig ändå! 
 
 
I över två timmar var vi i backen och Signe stortrivdes. Hon höll i sig i en stav som Krister höll framför sig och var stabil mellan hans skidor. Hon tjöt av skratt nerför backarna och blev irriterad när vi var tvugna att stå i kö till liften. På slutet blev hon irriterad på att när hon försökt gå framåt åkte hon bakåt, men annars var dte inte en sur min på hela tiden. Är det fint väder imorgon ska vi ta oss en tur till!
 

BTM och gym

Många bäckar små....

Idag träffades jag och de andra två instruktörerna som ska leda BornToMove 8-12 år, Anna och Johanna, för att öva programmet. Bara för kul skull hade jag på mig min pulsklocka. Resultatet blev förvånansvärt bra!


Efter ca 45 minuters halvseriöst tränande kom jag upp i 330 kalorier. Nog för att klockan kan vara lite väl generös men jag blev positivt överraskad!

På kvällen följde jag med min väninna Kattis till gymmet här i Järvsö. Jag gick på löpbandet i 10 minuter, sprang 10 och gick 5 till. Sedan körde jag ett superset på bröstmusklerna och ett på bröstryggen plus lite extra rygg och avslutade med lite yoga. 1 timmes runtstruttande resulterade där i 440 kalorier till. 


Totalt 770 kalorier idag, jag är mycket nöjd. Här är beviset på att man behöver inte träna stenhårt i flera timmar för att det ska hända grejer... 

 
 
 

2013 vs 2014

Whooooaaaaa, det är år 2014!!

Jag funderar på om jag ska börja skriva ner min träning här igen. När jag startade den här bloggen kom jag inte riktigt igång med den och såhär i efterhand ångrar jag det lite. Träningen har inte uteblivit, men det är svårt att hålla koll på hur aktiv man varit, vilka mål som uppnåtts och inte minst hitta motivation! Jag startar i alla fall det här året med ett inlägg om hur träningsåret 2013 såg ut i grova drag och hoppas att min inspiration till att blogga återkommer...


Här kommer en snabb sumering av träningsåret 2013!

Jag utbildade mig till MRL(MageRumpaLår)- instruktör i början av året. Jag började som ledare på sommaren då jag körde sommar-MRL varannan vecka. På höstterminen fick jag ett fast pass på söndagar och det har fungerat jättebra. Även om MRL inte var mitt förstahandsval när jag mailade Gymmix om att jag ville bli instruktör så har jag verkligen tagit den träningsformen till mitt hjärta. Konditionstoppar varvat med styrketräning är väldigt effektiv träning! Jag bygger mina egna pass och det tycker jag är väldigt roligt. Det är också en frihet att jag när jag vill kan byta ut en låt eller ändra i en koreografi. I´m the boss!
 
 
Vi hade styrke- och konditionsträning på schemat på min utbildning till friskvårdskonsult. I några veckor hade vi lektioner på gymmet istället för i skolbänken och herregud vad kul det var. Trots att jag ändå är en ganska van gymmare så lärde jag mig väldigt mycket och har sedan dess satt ihop flertal träningsprogram både åt mig själv och åt betalande kunder. Jag är väldigt stolt över den kunskapen.
Konditionsträningen innefattade lite mer föreläsningar och skolbänkssittande men även där praktiserade vi. Genom bland annat pulsträning i spår och olika tester på på bana, exempelvis coopertestet är ett av alla vi utsatte oss för.

De veckodagar jag bott i min lägenhet har min Sundsvallssambo, den hårdtränande fyrabarnsmamman Terese (aka Mean Machine), släpat upp mig tidigare än vanligt för att vi ska hinna köra cardio innan skolan börjar. Jag har alltid gillat att röra på mig det första jag gör när jag vaknat men latat till mig lite sedan jag flyttat hem från Oslo. Detta var precis vad jag behövde. Dessa morgonpass har varit guld värda och det var även på ett av dessa som jag sprang min första mil någonsin. Klockan 7 på morgonen, den 15 oktober 2014 tog jag mig en mil på löpbandet inne på Star Gym. Vilken underbar känsla!! 69 minuter tog det.

 
Jag genomförde två lopp den här våren. Blodomloppet i Hudiksvall och Vårruset i Sundsvall, båda på 5 km. Jag har aldrig tidigare sprungit ett lopp men det ska ändras på. Jättkul och inspirerande! 

 
Under sommaren hade jag ett uppehåll från styrketräningen och då insåg jag att jag får ont i bröstryggen av att inte belasta den. En bra och nyttig upptäckt. Sluta aldrig träna! ;)
 
Jag har också blivit av med mitt onda vänstra knä. Genom stabilisations-, balans- och styrketräning har jag byggt upp muskulaturen runt mitt knä. Jag fick också reda på att jag hade försvagade glutéer (rumpmuskler) och det kan också göra att man överbelastar sina knän (och/eller rygg och/eller lår). Så jag har även tränat rumpa som en dåre. Resultatet - inga problem som helst med knät! TACK!!!!

I november utbildade jag mig till instruktör inom BTM. BornToMove är Les Milles barn- och ungdomspass. Under tre dagar gick vi igenom sex klasser. 2-3 år, 4-5 år, 6-7 år bounce, 6-7 år dance, 8-12 år och 13-16 år. PUST! Tre fartfulla dagar som gav rejäl träningsvärk. Jag har tidigare lett barn och ungdomar inom drill. Jag hade en egen förening och som mest hade jag 50 elever mellan 6-16 år. Jag tycker det är fruktansvärt givande att leda dessa åldrar och ser fram emot att leda 8-12 åringar nu på vårterminen. Förhoppningsvis tar vi in fler av dessa klasser nästa termin då jag slutat skolan och antagligen har tid att leda fler klasser. 

 
Höjdpunkterna detta år var:
♥ Blodomloppet, jag blev positivt överraskad över hur bra att lopp kan få en att må. Mitt mål var under 35 min och    jag sprang på 32. 
♥ Milen! Jag sprang verkligen en mil!
♥ BTM-utbildningen, så kul!
♥ Pulsträningen har tagit mig till en  ny nivå efter att jag lärt mig att förstå min puls. 

RSS 2.0